Over Anneleen Eyckmans

Leven en motieven achter de juwelen

Anneleen Eyckmans (°1974) houdt van romantiek en authenticiteit. En dat toont ze onmiskenbaar in haar gouden creaties. Met de bloem Annabelle – lief en vergevingsgezind – als uithangbord. 

Van waar deze liefde? Als klein meisje ging ze vaak met haar grootvader mee, die om den brode inboedels opkocht. Daar kwam ze steeds in contact met materialen die nog gemaakt waren om de tand des tijds te doorstaan. Getooid waren in eenvoud en elegantie. Ook vandaag kan ze geen rommelmarkt voorbij gaan zonder een kopje of schoteltje met gouden rand en bloemenmotief mee te grissen.  

Puurheid. Dat is haar natuur en ook wat haar aantrekt en wat ze voortbrengt. Anneleen houdt van het leven met z’n bluts en z’n buil. Een ziel. En dat legt ze niet alleen in haar juweelcreaties. Maar ook in het proces dat daaraan voorafgaat. Ze luistert graag naar de mensen die op zoek zijn om dat éne juweel te kopen, om dat éne belangrijke gevoel voor die andere te bezegelen. En daaruit vloeit finesse en essentie voort. 

Waar haalde Anneleen de passie voor het ambacht? Wijlen Anneleens vader was ongetwijfeld een inspiratiebron. Hij was een manusje-van-alles en steeds iets aan het herstellen of vervaardigen in z’n atelier. Dat trok Anneleen al zeer vroeg aan. In die zin dat er in vaders atelier ook voor haar al een eigen werkbank met gereedschap werd geïnstalleerd.

Na een studie juweelontwerp aan Sint-Lucas en verfijning van de vaardigheden aan het Technicum, leerde ze de knepen van het vak in dienst bij een goudsmid. Op haar 30stewaagde ze de sprong naar een eigen atelier als goudsmid. En kijk: nu 15 jaar later is Anneleen een vertrouwd gezicht in het Haachtse straatbeeld, die voor aanvang van haar werkdag, minutieus de schatten in haar vitrine uitstalt en deze na sluitingstijd weer zorgvuldig opbergt.

Tussen die twee momenten in begeleidt ze klanten in hun zoek- en denkproces, en smeedt ze; goud én plannen voor een volgende creatie, aan haar werktafel achteraan. Een werktafel met een verhaal en een geschiedenis. In de maanden voor z’n overlijden nog vervaardigd door haar vader, met hout afkomstig van bomen, ooit nog aangeplant door haar grootvader. Als het ware een familiejuweel dat van de ene op de andere generatie overgaat. 

Romantiek en puurheid, zoals reeds gezegd…